diumenge, 23 de març del 2014

SORTIDA A BCN: VISITA AL PAVELLÓ MIES VAN DER ROHE I LEXPOSICIÓ AL CAIXAFORUM SOBRE LE CORBUSIER

El 12 de març de 2014, l'alumnat de 1r i 2n del batxillerat d'arts plàstiques, acompanyat per les seves professores Lídia Pérez i Montse Martínez, van fer una sortida a Barcelona per a visitar el Pavelló Mies Van der Rohe, i l'exposició dedicada a Le Corbusier en el Caixafòrum. En aquesta ocasió també van venir dos alumnes del batxillerat científic-tecnològic de 2n interessats en l'arquitectura.
A nivell artístic i a nivell de disseny va ser una sortida molt interessant, ja que l'alumnat va prendre contacte amb exemples reals de l'arquitectura funcionalista, i amb mobiliari purista dissenyat pels mateixos arquitectes, emblemàtics de la història del disseny i l'arquitectura del s XX. En el pavelló tant la Lídia com la Montse van proposar als alumnes el dibuix de perspectives còniques, i d'apunts del natural de diversos espais on la geometria es contraposa amb la vegetació del voltant i la textura accidental dels materials nobles amb què l'edifici es va muntar: marbres de travertí, pedra.... També cal destacar-ne la cadira Barcelona, dissenyada expressament per Mies van der Rohe per a l'Exposició Internacional del 1928, i que actualment encara es fabrica. En contrast amb aquest tipus d'arquitectura, hi ha l'edifici del Caixafòrum, que acull l'exposició de Le Corbusier, un altre arquitecte funcionalista, dissenyador i pintor purista, que segueix el corrent racionalista de Mies van der Rohe, i on a través dels seus projectes, l'alumnat va comprendre i comprovar els punts claus de la seva arquitectura: el purisme de les formes, estructures despullades sense decoració, ús de pilars (pilotis) per a elevar els edificis i resoldre així els problemes d'humitat i de foscor en els baixos, obertures en els murs perquè l'exterior es fusioni amb l'interior, l'ús de materials moderns (acer, vidre, formigó armat), terrasses-jardí en l'última planta dels edificis, i la modulació de tots els espais i mobiliari, prenent de referència l'home i el número d'or (modulor) per a crear una arquitectura eficaç i d'ús social.

Va ser un dia molt profitós, on l'alumnat no solament va aprendre sinó que també s'ho va passar bé, i a més el temps va acompanyar. Esperem poder-ho repetir!












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada